2012. április 12., csütörtök

BKV Citarok Frankfurtból

Március végén forgalomba áll a BKV 10 új használt busza a 28-37V jelzésű járaton. Ez a viszonylat Sörgyári vágányzár miatt, a villamosok pótlására született és Kőbánya alsó vasútállomás és az Újköztemető közti távon közlekedett március 26-tól április 6-ig. A BKV buszparkjának állapota miatt többlet busz kiadására csak véges kapacitás áll rendelkezésre, ezért ideiglenes megoldásként a közelmúltban beszerzett 30, Mercedes Citaro típusú busz közül 10 darab állt forgalomba. Gyorsan levizsgáztatták hát őket és amilyen állapotban megérkeztek Frankfurt am Mainból, úgy forgalomba is álltak a pótlón.


 
LYH-111–113 és LYH-117–123 rendszámon álltak forgalomba a türkiz színű buszok, ezen 3 képen rögtön az első három látható, és a 121-122-es kivételével szerepel még majd a többi is, egy-egy kép erejéig. A 30 Citaro több városból érkezett, pontos listájuk HB oldalán található.

Az utastájékoztatást elég egyszerűen, matricázással oldották meg, mivel még nem kapta meg a BKV-nál szokásos kijelzőket és vezérlést (esetünkben utóbbi gondolom már a Futár lesz). Az 'oldalkijelző' is matrica volt, az utastér felé a megállók és átszállási kapcsolatok felsorolásával. Az eredeti belső kijelzőn jól látszik a tipikus németes S-Bahn, U-bahn, Straßenbahn, Omnibus logók sora. Az utolsó képen a busz vezetőfülkéje, majd a BKV-s honosítás után zárt kialakítású lesz. Remélhetőleg a most feltett évtizedes piros lyukasztók helyett is modernebb, időt is pecsételő jegykezelőt kapnak..

 LYH-117, a nyitó képen szereplő 118 frankfurti azonosítója és LYH-119 a Sírkert úton. Az Újhegyi út felújítása miatt ekkor egyébként több járat is terelten közlekedett a környéken, így egészen forgalmas lett ez a szakasz. Érdekesen mutat azért a Citaro a foghíjas kockakövön..

 Zárásként pedig 120 és 123. A Citarok végül nyolc napot töltöttek forgalomban, mivel április ötödikén megkezdődött a rövidke tavaszi szünet. A tanszüneti menetrend miatt felszabaduló buszokból pedig ki tudtak adni a pótlóra is, így szükségtelenné vált a honosítás előtt álló Mercedesek szerepeltetése. Talán ősszel már viszont láthatjuk őket, akkor azonban már kék-szürke gúnyában. Mostani bevetésük alatt Kőbánya garázs (Troli, Zách utca) volt az otthonuk, éles bevetésre viszont már Óbudáról fognak indulni. Érdemes lenne tehát Hűvösvölgyre elmenni még egy kicsit fotózni az Ikarusokat..

Nincsenek megjegyzések: